Wino od wieków towarzyszy różnego rodzaju potrawom – od prostych dań codziennych, po uroczyste kolacje. Jego obecność przy stole często podkreśla charakter posiłku, a dobrze dobrane może uzupełnić lub podkreślić smak potrawy. Coraz częściej jednak wybierane są alternatywy w postaci win bezalkoholowych – zarówno przez osoby unikające alkoholu, jak i tych, którzy chcą cieszyć się smakiem wina w każdej sytuacji. W tym artykule przyglądamy się, do jakich potraw pasuje wino bezalkoholowe i w jakich kontekstach warto je podawać.
Wino towarzyszy posiłkom zarówno podczas codziennych spotkań, jak i podczas większych wydarzeń. Wersje bezalkoholowe stanowią alternatywę tam, gdzie tradycyjne wina nie są preferowane – np. podczas lunchu w pracy, w trakcie spotkań z osobami niepijącymi alkoholu, czy w czasie ciąży i karmienia. Wino bezalkoholowe zachowuje charakterystyczne cechy smakowe klasycznego trunku, dzięki czemu nadal można łączyć je z potrawami w oparciu o klasyczne zasady łączenia smaków.
Do jakich dań pasuje wino bezalkoholowe?
Wina bezalkoholowe, podobnie jak ich alkoholowe odpowiedniki, dzielą się na białe, czerwone, różowe i musujące. Każdy z tych rodzajów pasuje do nieco innych potraw, co pozwala na dopasowanie trunku do konkretnego menu.
Białe wino bezalkoholowe dobrze komponuje się z daniami z drobiu, ryb oraz sałatkami. Sprawdzi się również przy lekkich przystawkach, np. carpaccio z cukinii czy krewetkach w sosie cytrusowym. Jego świeży i owocowy profil smakowy dobrze współgra z warzywami i potrawami na bazie oliwy.
Czerwone wino bezalkoholowe to propozycja do dań cięższych – makaronów z sosem pomidorowym, pieczonych mięs, zapiekanek warzywnych czy grillowanych warzyw. Wersje wytrawne mogą być podawane do potraw z soczewicą lub grillowanymi bakłażanami, a delikatniejsze – do pizzy czy potraw z grzybami.
Różowe wino bezalkoholowe to uniwersalny wybór, pasujący do dań kuchni śródziemnomorskiej, tart, serów oraz lekkich dań obiadowych. Jego owocowy charakter sprawia, że może być serwowane również z deserami – np. ciastem owocowym czy sernikiem na zimno.
Musujące wino bezalkoholowe często wykorzystywane jest jako aperitif. Pasuje do owoców, deserów, przekąsek finger food, ale również do brunchu czy dań z łososiem. To propozycja nie tylko na wyjątkowe okazje, ale też do codziennych spotkań, kiedy chcemy dodać nieco elegancji do posiłku.
W sklep Duży Ben dostępna jest szeroka gama win bezalkoholowych różnych producentów – zarówno tych klasycznych, jak i rzemieślniczych. Dzięki temu można dobrać trunek odpowiedni do konkretnej okazji i menu.
Artykuł sponsorowany
Alkohol. Tylko dla pełnoletnich.