Pierogi (z mięsem, serem, owocami) to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Zazwyczaj robi się je w zaciszu domowym (np. podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia), ale jeśli chcesz wypróbować efekt pracy profesjonalistów kulinarnych, dobrym rozwiązaniem jest renomowana restauracja. Gdzie można zjeść najlepsze pierogi w Warszawie? Jeśli poszukujesz odpowiedzi na to pytanie, powinieneś zainteresować się ofertą restauracji U Fukiera. Dlaczego? Powody znajdziesz poniżej. Miłej lektury!
Skąd się wzięły pierogi?
Choć może wydawać się inaczej, to w rzeczywistości historia pierogów liczy sobie już wiele wieków. Przyjmuje się, że potrawa ta pochodzi aż z Chin, skąd w średniowieczu trafiła na Ruś oraz do Polski, a stamtąd – do krajów zachodniej Europy.
Pierwsze wzmianki dotyczące pierogów w Polsce pochodzą z legendy o życiu mnicha Jacka Odrowąża. Początkowo przygotowywane głównie w czasie świąt, pierogi szybko stały się potrawą popularną na polskich stołach szlacheckich. Przepisy na przygotowanie pierogów znalazły się już w pierwszej polskiej książce na pierogi, która powstała pod koniec siedemnastego stulecia.
Pierogi, które doprawiano np. z użyciem pieprzu, były wówczas jedną z popularnych potraw na polskich stołach. Stanowiły one świetne uzupełnienie dla takich tradycyjnych dań jak na przykład bigos, mięso, rosół czy barszcz.
W Polsce szlacheckiej podawano je na różne sposoby, w tym na przykład z dodatkiem mięsa wieprzowego lub wołowego, a także z serem. Popularne były również pierożki wypełnione kapustą, makiem, a nawet cebulą, ryżem czy jajkami. Tak duża różnorodność to bez wątpienia dowód popularności pierogów w ówczesnej Polsce.
U Fukiera, czyli ceniona restauracja na starówce
W dwudziestym pierwszym wieku pierogi wciąż cieszą się w Polsce dużą popularnością pomimo tego, iż coraz częściej je się potrawy przyrządzone według przepisów z różnych stron świata. Dania na bazie pierogów można znaleźć między innymi w prestiżowej restauracji U Fukiera.
U Fukiera to restauracja, która może poszczycić się przede wszystkim świetnie przygotowanymi, tradycyjnymi potrawami.
W prowadzonej przez Magdę Gessler restauracji U Fukiera można znaleźć przede wszystkim pierogi. W ofercie dostępne są następujące rodzaje potraw:
- pierogi z kaczką z dodatkiem jabłka karmelizowanego,
- pierogi ukraińskie z dodatkiem wiejskiej śmietany oraz siekanej mięty,
- pierogi z mlecznej cielęciny – smaku dodają tu chrupiące skwarki zrobione ze słoniny złotnickiej.
Więcej informacji na temat oferty restauracji można znaleźć na stronie https://www.ufukiera.pl/menu/.