myslzdrowo.pl

myslzdrowo.pl – zdrowie, uroda, sport

sushi
Lifestyle

Jak wybrać ryż do sushi?

Przygotowanie pysznego sushi wymaga zastosowania wysokiej jakości składników. Należy zadbać o to, aby wszystkie składniki były świeże i odpowiednio przygotowane wcześniej. Jednym z kluczowych składników, który odpowiada za finalny smak i wygląd tej potrawy jest odpowiedni ryż do sushi. Czym powinien charakteryzować się taki ryż i dlaczego zastosowanie odpowiedniego ryżu ma tak duże znaczenie? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz w tym artykule.

Dlaczego wybór odpowiedniego ryżu do sushi jest tak istotny?

Wybór odpowiedniego ryżu do sushi ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o finalny smak oraz wygląd potrawy. W zasadzie bez odpowiedniego ryżu bardzo ciężko jest uformować idealne krążki sushi. Jeśli ryż będzie zbyt suchy, sushi będzie się rozpadać, przez co zjedzenie go przy użyciu pałeczek będzie niemożliwe. Dlatego też należy mieć na uwadze to, że odpowiedni ryż odgrywa największą rolę jeśli chodzi o smak i konsystencję sushi. W Japonii używa się ryżu o bardzo krótkich ziarnach oraz owalnym kształcie. Grubość takiego ryżu nie przekracza 5 mm, a jego charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość skrobi, która sprawia, że ryż ziarenka ryżu po ugotowaniu stają się lepkie. Dzięki temu ryż bardzo łatwo się skleja, umożliwiając formowanie ryżowych krążków. W Japonii królują trzy najpopularniejsze odmiany ryżu, do których należą: Akutakomachi, Sasanishiki oraz Koshihikari. 

Ryż do sushi najczęściej stosowany w Polsce

Aby kupić idealny ryż do sushi (https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-ryz-do-sushi) wcale nie trzeba wybierać się na wycieczkę do Japonii. Na rynku polskim można znaleźć wiele gatunków ryżu, które nadają się do formowania idealnego sushi. Warto pamiętać przede wszystkim o tym, aby sięgać po takie gatunki ryżu, które po ugotowaniu są delikatnie klejące. Dobrze, aby ziarenka ryżu miały również owalny kształt.

Wyżej wymienione wymagania spełnia między innymi ryż japoński, który można spotkać na sklepowych półkach. Znany jest on szerzej pod nazwą „ryż japonica”. Jeśli chodzi o przygotowywanie sushi, ten rodzaj ryżu sprawdzi się doskonale.
Bardzo dobrym wyborem może okazać się również ryż perłowy. Jego ziarna są cienkie i mają owalny kształt, a sam ryż po ugotowaniu ma bardzo lepką konsystencję, dzięki czemu idealnie będzie nadawał się on do formowania rolek sushi. Cena ryżu do sushi z reguły jest znacznie wyższa, niż w przypadku klasycznego ryżu, jednak nie warto oszczędzać na tym składniku, jeśli zależy nam na przygotowaniu odpowiedniego sushi. Prowadząc własną restaurację warto zadbać o to, aby wszystkie składniki, a zwłaszcza ryż, były najwyższej jakości.