Potrawy, jakie znajdują się na wigilijnym stole, nie są jednolite. W dużej mierze zależą od konkretnego rejonu Polski, gdyż każdy z nich ma nieco inne tradycje świąteczne i dania. Jakie są najpopularniejsze, regionalne potrawy wigilijne?
Kolacja wigilijna w różnych częściach Polski
W każdym rejonie kraju znajdziemy nieco inne dania tradycyjne, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. W Wielkopolsce przyrządza się makiełki oraz zupę grzybową, podaje się także śledzie oraz smażonego karpia.
Na Pomorzu królują natomiast ryby- podaje się karpia, wędzonego węgorza, flądrę w galarecie, pstrąga w migdałach. Popularna jest również zupa rybna oraz pierogi z rybnym farszem.
Na stołach śląskich nie może natomiast zabraknąć makówek, często podaje się również zupę z siemienia konopnego, czyli siemieniotkę.
Tymczasem w górach serwowana jest kwaśnica lub barszcz z zakwaszanych buraków. Przygotowuje się również różnego typu kluski bądź innego typu dania z ziemniaków.
Podlaskie, regionalne potrawy wigilijne charakteryzują się wpływami kuchni wschodniej. Na stołach znajdziemy więc kutię, pierogi z kapustą i grzybami oraz kluski z makiem polane olejem lnianym.
Na Mazowszu podaje się natomiast postny bigos, rybę w galarecie i barszcz biały na zakwasie z kapusty z grzybami. Pamiętajmy również o potrawach uniwersalnych, którymi zajadają się ludzie z całej Polski- na przykład o:
- pierniku na miodzie,
- tradycyjnym serniku,
- zupie grzybowej,
- barszczu czerwonym,
- karpiu,
- sałatce jarzynowej.
Wigilia kiedyś, a dziś
Potrawy wigilijne, które gościły na stołach w czasach przedwojennych, zasadniczo różnią się od tych, które spożywamy obecnie. Niemniej jednak wciąż w pewien sposób je modyfikujemy, wprowadzając nowe, innowacyjne smaki. Coraz więcej osób decyduje się na catering na święta w Warszawie, dzięki któremu mogą rozsmakować się w tradycyjnych potrawach, przygotowywanych wedle najlepszych receptur. Chcąc skorzystać z oferty wigilijnego menu na wynos, warto zapoznać się z propozycjami delikatesów U Fukiera: https://www.ufukiera.pl/. Nad jakością dań czuwa sama Magda Gessler, dzięki czemu mamy pewność, że będą one świeże i w pełni zadowolą nasze kubki smakowe.
Dania regionalne na świątecznym stole
Niektórzy wybierają obecnie innowacyjne potrawy świąteczne, inni rozsmakowują się w tradycji, którą pamiętają z domu rodzinnego. Bez względu na to, w jakiej części Polski mieszkamy, możemy cieszyć się regionalnymi potrawami, których w dodatku nie musimy przygotowywać we własnym zakresie- zamówimy je w ramach usługi cateringu świątecznego. Niektóre produkty trzeba odebrać osobiście (mowa tutaj głównie o ciastach), inne dotrą w niemal każdy rejon kraju, odpowiednio zapakowane i zabezpieczone.