W profesjonalnej gastronomii ręczne zmywanie naczyń jest nieefektywne i zabiera dużo czasu. Dlatego każdy ceniący się restaurator, prędzej czy później, rozważa kupno zmywarki gastronomicznej. Zwykła uniwersalna zmywarka wolnostojąca lub podblatowa z pewnością nie spełni wymagań profesjonalnej kuchni, dlatego też z pomocą przychodzą wysokiej klasy zmywarki kapturowe.
Czym jest zmywarka kapturowa?
Jest to specjalistyczne urządzenie do mycia oraz sterylizacji talerzy, garnków i sztućców zarówno w dużych, jak i średnich lokalach gastronomicznych. Oprócz funkcji mycia wyparza ona naczynia w temperaturze 90 stopni, co zabija wszystkie bakterie i gwarantuje sterylną czystość. Zmywarka kapturowa spełnia wymogi Sanepidu. Jest wykonana ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nie są jej groźne warunki panujące w kuchni i jest łatwa w czyszczeniu.
Nazwa zmywarki kapturowej związana jest ze sposobem jej zamykania. Naczynia po umieszczeniu w koszach są zamykane od góry komorą przypominającą kaptur, który nakrywa naczynia. Jest to rozwiązanie bardzo proste w użytkowaniu. Dodatkowo zmywarka kapturowa została zaprojektowana tak, by przy wkładaniu i wykładaniu naczyń nie trzeba było się schylać.
Zalety zmywarek kapturowych
Jeżeli zastanawiasz się, czy zmywarka kapturowa jest niezbędna w Twojej kuchni. To warto wymienić jej zalety, do których należą:
- Wysoka wydajność — możesz umieścić w niej wile różnych naczyń jednocześnie i umyć je w krótkim czasie.
- Krótki cykl pracy — naczynia szybko będą czyste i gotowe do ponownego użycia.
- Duża komora mycia — pozwala umieścić naczynia, garnki i sztućce jednocześnie w zmywarce, pomimo ich różnych wymiarów i kształtów.
- Dedykowane kosze — umieścisz w nim bezpiecznie naczynia. Zmywarka kapturowa posiada również miejsce na sztućce.
- Funkcja wyparzania — zapewnia wysoki poziom higieny i spełnia warunki sanitarne.
- Dozowniki środka myjącego lub płynu nabłyszczającego — dzięki nim naczynia zawsze będą sterylnie czyste i błyszczące.
- Jakość wykonania — zmywarka kapturowa to profesjonalne urządzenie do gastronomii, wykonane z materiałów najwyższej jakości.
- Wysoka niezawodność — zmywarki kapturowe to profesjonalne urządzenia myjące dużej mocy, niezawodne i przystosowane do ciągłej pracy.
- Prostota obsługi — jest to urządzenie myjące bardzo proste w obsłudze, z którym poradzi sobie każdy pracownik.
Dlaczego zmywarka kapturowa jest niezbędna w gastronomii?
Zmywarka kapturowa jest bardzo wydajnym i ekonomicznym urządzeniem, które trudno zastąpić w kuchni. Każdy, kto poważnie myśli o prowadzeniu restauracji lub usług gastronomicznych powinien rozważyć jej zakup, ponieważ jest to sprzęt niezwykle skuteczny w swoim działaniu i posiada wiele niekwestionowanych zalet.
Inwestycja w profesjonalną zmywarkę gastronomiczną pozwala lepiej zorganizować pracę w kuchni. Dzięki niej Twoi pracownicy mogą wykonywać swoje obowiązki bardziej efektywnie, nie tracąc czasu „na zmywaku”. Dodatkowo zmywarki kapturowe to urządzenia niezawodne, proste w obsłudze i gwarantujące higieniczną czystość naczyń.
Profesjonalna zmywarka gastronomiczna, w dzisiejszych czasach, to urządzenie, bez którego prowadzenie gastronomii staje się wręcz niemożliwe.