Dieta bezglutenowa jest z zasady dedykowana osobom, które nie tolerują zawartości glutenu w produktach spożywczych. Jej celem jest dostarczenie wyłącznie takich produktów spożywczych, które będą pozbawione tego problematycznego składnika. Dieta bezglutenowa jest obecnie zdecydowanie łatwiejsza we wdrożeniu niż była jeszcze kilkanaście lat temu – w sklepach znajduje się spory wybór produktów bezglutenowych, dzięki którym można stworzyć urozmaicony oraz dostosowany do gustów kulinarnych każdej osoby jadłospis.
Dieta bezglutenowa jest z zasady dedykowana osobom, które nie tolerują zawartości glutenu w produktach spożywczych. Jej celem jest dostarczenie wyłącznie takich produktów spożywczych, które będą pozbawione tego problematycznego składnika. Dieta bezglutenowa jest obecnie zdecydowanie łatwiejsza we wdrożeniu niż była jeszcze kilkanaście lat temu – w sklepach znajduje się spory wybór produktów bezglutenowych, dzięki którym można stworzyć urozmaicony oraz dostosowany do gustów kulinarnych każdej osoby jadłospis.
Czym jest gluten i kto powinien go unikać w produktach spożywczych?
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych (głównie prolamin i glutenin), które są zawarte w ziarnach zbóż. Jest jednym z podstawowych składników, które znajdują się w diecie każdej zdrowej osoby. Ludzie nie mający problemów z glutenem mogą bez problemów sięgać po produkty spożywcze go zawierające. Niektórzy z nas cierpią jednak na nietolerancję glutenu, która najczęściej jest wynikiem różnych chorób. Glutenu nie zaleca się spożywać m. in. osobom cierpiącym na celiakię, chorobę Duhringa lub mającym stwierdzoną alergię na pszenicę oraz nadwrażliwość na gluten.
Dieta takich osób polega na całkowitej eliminacji produktów zawierających szkodliwy dla nich gluten i zastąpienie ich bezglutenowymi artykułami spożywczymi. W tym celu można postawić na już gotowe produkty bezglutenowe, które posiadają specjalne oznaczenia i zazwyczaj są umieszczone na osobnych półkach w sklepach lub dokładnie czytać etykiety ze składem i wybierać te produkty, które nie zawierają glutenu. Wszystkie artykuły spożywcze, na których znajduje się informacja, że mogą znajdować się w nich śladowe ilości glutenu, należy odłożyć na półkę, a zamiast nich wybierać te oznaczone napisem „gluten free” lub z symbolem przekreślonego kłosa, który jest międzynarodowym oznaczeniem produktów bezglutenowych.
Jakie produkty bezglutenowe znaleźć można w sklepach?
Z roku na rok rośnie ilość produktów bezglutenowych dostępnych w powszechnej sprzedaży. Obecnie kupimy je już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale w praktycznie każdym, dobrze zaopatrzonym supermarkecie. Szeroki ich wybór jest dostępny także online, w internetowych sklepach, w których możemy zamówić artykuły spożywcze prosto do domu. Produkty bezglutenowe mają zastępować swoje standardowe odpowiedniki, które w wersji bazowej zawierają w składzie gluten. Zaliczają się do nich m. in. śmietanki bezglutenowe, które powstają na bazie mleczka kokosowego i świetnie sprawdzają się do kawy, orientalnych dań oraz wielu innych kuchennych zastosowań.
Śmietanki bezglutenowe to jednak nie wszystko! Produkty bez glutenu to także słodkości różnego rodzaju, świeże i mrożone pieczywo, słone przekąski, przyprawy oraz produkty wędliniarskie. Tak szeroki i zróżnicowany wybór artykułów spożywczych bez glutenu sprawia, że osoby cierpiące na nadwrażliwość na gluten mogą obecnie spożywać praktycznie wszystkie kategorie produktów, bez potrzeby eliminowania ze swojej diety np. pieczywa, makaronów czy innych artykułów spożywczych, które w swoim klasycznym wydaniu zawierają szkodliwy dla nich gluten.