myslzdrowo.pl

myslzdrowo.pl – zdrowie, uroda, sport

jak obniżyć cholesterol
Zdrowie

Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że co drugi Polak zastanawia się, jak obniżyć cholesterol. Należy mieć świadomość, że ryzyko hipercholesterolemii będzie rosło wraz z wiekiem. Ponadto wpływ na poziom cholesterolu mają także codzienne nawyki.

Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami?

Rekomendowane jest rozpoczęcie obniżania cholesterolu od zaprzestania złych nawyków. Warto wśród nich wymienić palenie papierosów, brak ruchu, czy spożywanie zbyt dużo tłuszczów nasyconych. Godny uwagi jest fakt, że wysoki cholesterol jest także winą nadwagi. Może być także skutkiem cukrzycy czy niedoczynności tarczycy.

W zdecydowanej większości przypadków ma jednak podłoże genetyczne. Nie można oczywiście zapomnieć o profilaktycznych badaniach. Świetnym sposobem będzie połączenie diety z ćwiczeniami. Wspomniane treningi nie muszą być wyczerpujące. Powinny być jednak wykonywane systematycznie. Warto postawić także na ćwiczenia, których zadaniem jest wzmocnienie mięśni.

W jaki sposób powinno się odżywiać?

Należy w pierwszej kolejności zastąpić tłuszcz zwierzęcy (śmietanę, masło i smalec) olejem rzepakowym, oliwą z oliwek czy pastą z awokado. Są one bowiem doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Rekomendowane jest również powstrzymanie się od pieczenia i smażenia. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie gotowanie na parze. Warto także unikać czerwonego mięsa, majonezu, tłustych przetworów mlecznych i białego pieczywa. Zalecane jest również spożywanie ryb morskich bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Świetnymi przykładami mogą być: tuńczyk, łosoś, makrela, węgorz, sardynki czy śledzie. Można z powodzeniem włączać także do diety inne owoce morza np. krewetki, ostrygi czy małże.

Nie można zapomnieć o codziennym wzbogacaniu posiłków składnikami o dużej zawartości błonnika. Należy wśród nich wymienić płatki jęczmienne, owsiane, makaron razowy, suszone śliwki, surowa marchew, otręby czy brązowy ryż. Koniecznie trzeba zrezygnować z jajecznicy na rzecz jajek z płynnym żółtkiem. Zawierają one bowiem w swoim składzie lizynę. W najprostszym możliwym ujęciu jest to aminokwas, który hamuje wzrost cholesterolu LDL we krwi. Z kolei słone przekąski i słodycze warto wymienić na orzechy oraz migdały. Doskonałym rozwiązaniem będzie także spożywanie soczystych cytrusów. Zawierają one bowiem witaminę C. Nie wszyscy wiedzą, że grejpfrut uwalnia moc kwasu galakturonowego, a następnie rozpuszcza nim nadmiar cholesterolu. Warto także wykorzystywać w kuchni nasiona i przyprawy, które wspierają utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi.