myslzdrowo.pl

myslzdrowo.pl – zdrowie, uroda, sport

włoska kuchnia
Dieta Lifestyle

Kuchnia włoska i jej charakterystyczne produkty

Kuchnia włoska na pewno kojarzy Ci się z kilkoma produktami, które są popularne na całym świecie. 

Nie można nie myśleć o makaronach, pizzy czy serach i nie powiązać ich właśnie z Włochami. 

Te produkty są używane na całym świecie i mimo już swojej ogromnej popularności coraz więcej osób z nich korzysta i tworzy cudowne dania. Często także oryginalne i zaskakujące smakiem. 

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, jakie są charakterystyczne produkty dla kuchni włoskiej? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. W tym artykule dowiesz się, jakie elementy są najczęściej używane i lubiane przez ludzi na całym świecie. 

Makarony – najbardziej charakterystyczny element kuchni włoskiej

Najpopularniejsze jeśli chodzi o kuchnię włoską, są oczywiście makarony. Można je podawać i przyrządzać na różne sposoby. Można je ugotować, podsmażyć, a nawet upiec. Dlatego też można wykorzystać je do wielu dań. 

Na rynku znajdziesz wiele odmian makaronów włoskich, które różnią się grubością, długością czy też rozmiarem. Każdą z nich znajdziesz m.in. w ofercie sklepu https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie.

Możesz także spotkać się z produktami o różnej barwie, aby urozmaicić danie. 

Przedstawimy Ci makarony, które nie są tak popularne jak spaghetti czy penne, ale także stanowią element kuchni włoskiej. 

  1. Fusilli 

Zastanawiasz się nad wyglądem tego makaronu? A co jeśli powiemy Ci, że mimo nazwy bardzo dobrze go znasz? Fusilli to po prostu świderki

Jest to makaron wykonany w płaskiego kawałka ciasta, które się skręcone i tworzy wcześniej wspomniany świderek. 

Kuchnia włoska wykorzystuje go do różnego rodzaju gęstych sosów, a także do sałatek czy też zup

Jako ciekawostkę można dodać, że nazwa pochodzi od włoskiego słowa “fuso”, czyli wrzeciono. 

  1. Casarecce

Kolejna odmiana makaronu, który jest mocno związany z kuchnią włoską. 

Jest to krótki makaron, który jest zawinięty ku górze. Swoim kształtem przypomina rynienkę. Dzięki temu zatrzymuje sos i dlatego możesz cieszyć się doskonałym i aromatycznym smakiem makaronu. 

Kuchnia włoska serwuje ten typ makaronu z sosami, a także z takimi dodatkami jak bakłażan, pomidory czy bazylia

Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do kalmarów oraz do świeżych pomidorków koktajlowych. 

Makaron ten pochodzi z Sycylii.

  1. Maccheroni 

Kuchnia włoska proponuje nam także makaron o nazwie Maccheroni, który sięga czasów starożytnych. 

Ma on kształt prostych rurek, które są puste w środku. Dzięki temu prostemu wyglądowi nadaje się do wielu sosów i dań. Dlatego też jest bardzo często wykorzystywany we włoskiej kuchni. 

Jest to symbol kuchni sycylijskiej. Jak mówi tradycja, makaron ten przed ugotowaniem należało połamać na małe kawałki. 

Jak wcześniej wspomnieliśmy, ten produkt idealnie nada się do każdego rodzaju sosów. Możesz go podawać także w sałatkach oraz z różnymi dodatkami.

Sery – popularny element

Kuchnia włoska nie może obejść się bez makaronów, ale także i serów. Stanowią one popularny dodatek do różnego rodzaju dań, oraz jako składnik, który dodaje się na kanapki. 

Sery mają we Włoszech długą historię. Dlatego też ich produkty są wytwarzane z niezwykłą dokładnością oraz zachwycają ludzi na całym świecie. 

Na pewno znasz takie sery jak mascarpone czy mozzarella, ale czy możesz wymienić jeszcze inne włoskie produkty? Oto kilka z nich! 

  1. Parmezan 

Parmezan to ser, który jest mocno związany z kuchnią włoską. Wywodzi się on z centralnego regionu Włoch. Na pewno już wiele razy o nim słyszałeś. 

Jest to ser pikantny oraz twardy, wytwarzany z mleka krowiego, który leży w solance.

Ma bardzo intensywny smak oraz zapach. 

Kuchnia włoska najczęściej wykorzystuje go do spaghetti, gdzie stanowi idealny dodatek. Można do dodać także do zup czy też zapiekanek. 

  1. Caciocavallo 

Caciocavallo to ser, który można łatwo rozpoznać poprzez jego charakterystyczny wygląd. Przypomina on związany worek, który jest w kolorze złotawym.

Wytwarza się go z mleka krowiego. Ma on delikatny i przyjemny smak, natomiast jego aromat jest intensywny.

Doskonale sprawdzi się do przekąsek, sałatek, a także do wędlin oraz pieczywa. Co więcej, jego lekko słodki smak będzie doskonale pasował do miodu. 

Oliwa – źródło zdrowia i smaku 

Kuchnia włoska może poszczycić się wspaniałą oliwą. Jest ona dodawana do wielu dań, które przygotowują. 

Jeśli chodzi o oliwę, najlepszym wyborem będzie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. 

Oliwa jest bardzo zdrowa. Dlaczego? Jest bogata w witaminy rozpuszczalne w wodzie: A, D, E, K. Pomoże także każdemu, kto zmaga się z zaparciami, a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Idealnie wpływa na trawienie. Co ciekawe, spowalnia procesy starzenia się. 

Kuchnia włoska wykorzystuje oliwę do tworzenia różnych rodzajów sosów. Dodawana jest także do pizzy oraz makaronów. Można nią także posmarować bagietkę czy chleb. 

Oregano – popularna przyprawa kuchni włoskiej 

Oregano jest bardzo mocno związane z włochami. Kuchnia włoska wykorzystuje ją do wielu dań, ale co trzeba podkreślić to to, że jest to także roślina lecznicza

Roślina ta wspomaga trawienie, zapobiega owrzodzeniom żołądka, a także wykazuje właściwości bakteriotwórcze oraz przeciwbiegunkowe.

Jest to oczywiście przyprawa popularna w całych Włoszech, ale najczęściej używa się ją na południu.

Oregano można wykorzystać do pizzy, sosu pomidorowego oraz od wszelkiego rodzaju tłustych potraw