myslzdrowo.pl

myslzdrowo.pl – zdrowie, uroda, sport

Mleko ryżowe
Dieta

Mleko ryżowe – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Nie da się ukryć, że mleko ryżowe w naszym kraju cieszy się coraz większym uznaniem. Nie jest to jednak czymś zaskakującym, bowiem tego typu artykuły spożywcze są zdrowe i pożądane przez nasz organizm. Czym charakteryzuje się mleko ryżowe? Czy produkt ten jest zdrowy? Jakie zastosowanie posiada? Jeśli szukasz odpowiedzi na te pytania, serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem, który z pewnością rozwieje potencjalne wątpliwości naszych czytelników w tym zakresie.

Czym charakteryzuje się mleko ryżowe?

Mleka ryżowe cieszą się ogromną popularnością ze względu na korzystne właściwości zdrowotne. Produkt może być spożywany zarówno przez wegan, jak i wegetarian- nie zawiera składników, które pochodzą od zwierząt. Co więcej, w składzie mleka ryżowego nie znajdziemy laktozy. Z powodzeniem artykuł może być spożywany przez osoby, które cierpią na niedobory enzymu laktazy. Mleka ryżowe uznawane są za doskonały substytut mleka krowiego w przypadku alergii na białko. Na podstawie statystyk można wywnioskować, że pod względem najczęściej kupowanych napojów roślinnych na rynku znajdują się one na trzecim miejscu. Ziarenka są mielone, następnie gotowane w dużej ilości wody. W dalszej kolejności masa ulega zmiksowaniu, w ten sposób uzyskiwana jest kremowa konsystencja.

Czy mleko ryżowe jest zdrowe?

Część osób zastanawia się czy mleka ryżowe są w rzeczywistości tak zdrowe, jak przedstawia się to w różnorodnych reklamach. Przede wszystkim powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że produkt zawiera większą ilość węglowodanów, niż wygląda to w przypadku mleka krowiego. Tego typu artykuły nie zawierają laktozy i kazeiny, jednocześnie są zdrowe na serce- są bowiem w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Mleka ryżowe uznawane są za produkty hipoalergiczne, w konsekwencji jest to w pełni bezpieczne rozwiązanie dla osób, które są uczulone na mleko lub orzechy. Produkty te często w składzie posiadają także witaminy i sole mineralne, m.in. B12 i B3.

Jakie zastosowanie posiada mleko ryżowe?

Mleka ryżowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być wykorzystywane w wielu recepturach, nadają się także do codziennego użytku. Przykładowo produkty można dodać do kawy lub robić na nim kakao. Mlekiem ryżowym zalejemy owsiankę, ugotujemy jaglankę, przygotujemy przepyszną zupę mleczną, zrobimy na jego bazie jogurt lub kefir. Z powodzeniem takie artykuły stosuje się jako baza do koktajli owocowych, do gotowania budyniu lub do robienia puddingu.