myslzdrowo.pl

myslzdrowo.pl – zdrowie, uroda, sport

Dieta w cukrzycy typu 1
Dieta

Dieta w cukrzycy typu 1

Informacja o zdiagnozowanej cukrzycy często wiąże się z natłokiem nowych informacji dotyczących zmiany diety, kontroli pomiaru glukozy we krwi, stosowania leków, odpowiedniej aktywności fizycznej. Niewiedza i stres związany z nową sytuacją często prowadzi to zniechęcenia i nieprzestrzegania zaleceń lekarza odnośnie zbilansowanej diety, powierzając swoje zdrowie wyłącznie leczeniu farmakologicznemu. Jednak wystarczy trzymać się paru prostych rad, aby podnieść swój komfort życia przy cukrzycy typu 1.

Cukrzyca typu 1 – utrzymaj prawidłową wagę

Jednym z podstawowych kroków ku poprawie zdrowia i samopoczucia przy cukrzycy typu 1 (przeczytaj więcej n: Szkoła Diabetyka – cukrzyca typ 1) będzie obniżenie lub utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jest to niezwykle ważne, ponieważ nadwaga bezpośrednio wiąże się z przyjmowaniem zwiększonej dawki leków, co może doprowadzić do częstszych wahań stężenia glukozy we krwi. Jest to najtrudniejszy, ale niezbędny etap rozpoczęcia kuracji. Aby cały proces przebiegł bezpiecznie, poproś o pomoc specjalistę, który pomoże Ci ułożyć odpowiednio dopasowany plan żywieniowy do Twoich leków, a także zaplanować bezpieczną aktywność fizyczną.

Regularne posiłki

Aby wspieranie leczenia cukrzycy typu 1 dietą przebiegało prawidłowo – najważniejsza jest systematyczność. Niezbędne jest rozplanowanie doby na przynajmniej 5 pełnowartościowych posiłków, z zachowaniem 3-4 godzinnych przerw. Pozwoli to na utrzymanie umiarkowanego poziomu glukozy we krwi. Należy też unikać przekąsek między posiłkami, które mogą zaburzyć prawidłową glikemię, szczególnie jeśli są to m.in.:

  • słodycze,
  • słone przekąski,
  • słodkie napoje gazowane,
  • niektóre owoce.

Co warto włączyć do diety przy cukrzycy typu 1?

Ważne, aby przy budowaniu odpowiedniej diety zwracać szczególną uwagę na indeks glikemiczny poszczególnych produktów. Da nam to możliwość skomponowania posiłków o odpowiednim dla nas wskaźniku. Warto sięgać też po warzywa i owoce takie jak m.in.:

  • brokuły,
  • cukinię,
  • fasolkę szparagową,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • maliny,
  • wiśnie.

Swoją dietę przy cukrzycy typu 1 warto wzbogacić także o produkty zbożowe, brązowy ryż, orzechy i nasiona oraz zdrowe tłuszcze.